Заедно с останалите църковни лидери, той се моли за пострадалите от експлозиите.


Новината е публикувана на 22 март 2016 в сп. Adventist Review


Ръководител от адвентната църква в Белгия избегна на косъм една от трите експлозии, ударили Брюксел във вторник, след като в последния момент решил да отиде на работа с кола, вместо по обичайния си начин – с метрото.


Но в своето изявление, пуснато по имейл, Жерон Туинстра, президент на белгийско-люксембургската конференция на ЦАСД, не споменава за това, а казва, че се моли за пострадалите в тази трагедия и за сигурността на жителите на града.


Жерон Туинстра, президент на белгийско-люксембургската конференция на ЦАСД (Jeroen Tuinstra / Facebook)


При двете експлозии на брюкселското летище към осем часа сутринта и третата, час по-късно на една от метростанциите, близо до офисите на белгийско-люксембургския съюз загинаха най-малко 31 души.
Ние в белгийско-люксембургската конференция сме шокирани от нападенията, разтърсили Брюксел тази сутрин – каза Туинстра. – Изказваме съболезнованията си на жертвите и се молим за техните семейства, както и за сигурността на жителите на града.


Обикновено Туинстра ходел на работа с метрото, пристигайки около времето, когато става експлозията на станция Маелбеек. Но във вторник той се почувствал подтикнат да отиде с колата си” – споделя Корадо Коци, директор на комуникациите към Интер-европейската дивизия на ЦАСД, чиято територия покрива Белгия и още 12 страни.


Според данните, бомбата е избухнала във вагон на метрото в 9:11 ч.; убила е най-малко 20 души и е ранила 106 други.
Обикновено, той вземал метрото точно по това време” – каза по телефона Коци.
Други двама служители на конференцията също не се качили в метрото, защото преди това решили да работят от къщи.
Двама колеги останали в къщи и не дошли в офиса” – допълни Коци.
Другите две експлозии на летището са избили най-малко 11 души и са ранили 81.
Според Туинстра, не е известно при нападенията да са пострадали адвентисти.
Доколкото ни е известно, всички служители на конференцията и на офиса на АДРА към ЕС, както и техните семейства, са в безопасност” – каза той.
Офисите на Конференцията работят както обичайно.
Надяваме се и се молим най-лошото да е зад нас” – каза Туинстра.
След петъчния арест на главния заподозрян за нападенията в Париж през ноември, при които бяха убити 130 души, белгийските власти се опасяваха, че може да последва терористична атака” – каза на прес-конференция белгийският премиер Шарл Мишел. Той призова жителите на града „да избягват всякакво движение”.
Адвентистите по целия свят изразяват своето съчувствие и се молят за народа на Белгия.
Нека нашите молитви и мисли ги утешават в това време на болка, гняв и тъга – се казва в изявлението на Интер-европейската дивизия. – Нека нашата любов ги обгърне в една братска прегръдка. Молим се Господ нашият Бог да изпълни техните сърца с увереност във вечния живот, където ще живеем в радост и щастие и братско общение. Няма да има повече смърт и болка!
Тед Уилсън, президент на Световната адвентна църква каза, че се моли за народа на Белгия и за това местните членове на църквата да бъдат „духовна сила за другите в тези трудни времена”.
Той отбеляза, че младежите адвентисти са споделили своята любов към Исус с жителите на Брюксел в Световния ден на младежите миналата събота. Освен останалите дейности, около 300 младежи са раздавали флаери с мотото „Търсете мир за Брюксел” и са посетили полицейски управления, за да благодарят на полицаите, че защитават града.
Благодарим на нашите младежи за това, че насърчиха много хора в този град, включително и полицаите, по време на последния Световен ден на младежите” – пише Уилсън на своята фейсбук страница. – Нека нашите младежи и членове продължат да предлагат Христовото служене на любов и състрадание в тази травмираща ситуация.