От: Здравния отдел на Генералната конференция, Библейския изследователски институт към Генералната конференция и Фармацевтичния факултет и Факултета по обществено здраве към Университета „Лома Линда“.

Адвентистите от седмия ден гледат на идването на Христос като на великата кулминация на историята и край на всички болести, страдания и смърт. В същото време ни е поверена адвентната здравна вест, въплътена и доразвита от писанията на Елън Уайт, обобщава здравословния начин на живот чрез практическо и цялостно поведение за здравословен живот.

Ние препоръчваме всички тези практики за поддържане на здрава имунна система, а по време на пандемия е необходимо дори още повече. Елън Уайт е не само вдъхновен проводник на здравна информация, силно изпреварила времето си, но тя е и пример за практическа превенция пред лицето на смъртоносната болест в нейната епоха, едрата шарка, и лично се подлага на имунизацията, както и близките й. Днес едрата шарка е унищожена в световен мащаб.

Надяваме се, че тази статия ще отговори на въпросите, ще успокои страховете и ще разреши някои от преобладаващите митове и слухове, като по този начин ще донесе мир в сърцата на нашите членове, докато те вземат решения за здравето си, насочвани от своите специалисти по здравеопазване.

Има слухове и конспиративни теории, които използват ваксината за COVID-19 като тълкуване и / или изпълнение на пророчеството. В тази връзка потърсихме за коментар Библейския изследователски институт към Генералната конференция и отговорът е следният:

Глобалният катаклизъм, причинен от пандемията на COVID-19, породи значителни спекулации, свързани със събитията на последното време и погрешни тълкувания на Библията. Една скорошна гледна точка, разпространявана чрез социалните медии и някои интернет сайтове, извежда на преден план теорията, че предстоящите ваксини, произведени за борба с COVID-19, принадлежат към процеса на контрол, който ще доведе до налагането на белега на звяра.

Все пак, трябва да се отбележи, че адвентистите се придържат към убеждението, че в последно време борбата ще се съсредоточи върху Божия закон, и по-специално върху четвъртата заповед (Откр. 14:12). Нещо повече, вестта на третия ангел ще предупреждава срещу приемането на белега (Откр. 14:9-11) и ще просвети човечеството по въпросите, свързани с това.

По тази причина трябва да стане ясно, че адвентистите от седмия ден разбират „белега на звяра“ не като буквален белег, а като знак за вярност, който идентифицира носителя като лоялен към силата, представена чрез звяра.

От различна гледна точка, друг спекулативен възглед твърди, че ваксините правят нечисти тези, които ги приемат, тъй като предполагаемо за производството им се използват нечисти вещества. В тази връзка трябва да се изясни, че твърдите библейски инструкции, забраняващи консумацията на нечисти храни и кръв (Лев 11: 1–20; 17: 11–12; Деяния 15:20), не се прилагат за ваксините по очевидната причина, че ваксините се произвеждат като лекарства за спасяване на човешки живот, а не служат за храна.

Спекулации като тези спечелват лоша слава на Божието Слово и предизвикват объркване сред искрените, но по-малко информирани вярващи. Използването на въвеждането на ваксина за предизвикването на есхатологичен сценарий с духовни и космически пропорции или за противопоставяне срещу нея въз основа на погрешно тълкуване на Писанието, само отвлича вниманието на искрените вярващи от истинските пророчески въпроси и ангажимента на Адвентната църква да прогласява Евангелието.

Надяваме се, че ефективната ваксина ще помогне да се спре настоящата пандемия. Това ще защити живота на онези, които все още трябва да разберат за Евангелието, както и на тези, които вече са приели Евангелието и по този начин са натоварени с прогласяването на безкрайната Божия любов към страдащия свят (Йоан 3:16).“

Адвентното здравно служене е твърдо основано на Библията, наставленията на Духа на пророчеството посредством Елън Уайт и е в съзвучие с рецензираната, основана на доказателства медицина. Разчитаме на тези основи при формулирането на здравни подходи и съвети. Увеличението на милиони заразени и много жертви, както и на глобалните инфекции, за рекордно кратко време бяха разработени редица ваксини. Има многобройни въпроси, които хората задават по отношение на ваксината против COVID-19.

Като църква, въпреки че подкрепяме основаните на доказателства препоръки за обществено здраве, ние също така внимаваме да не правим изявления, които могат да се тълкуват като заместващи националните и международните насоки за обществено здраве. Поради тази причина е важно нашите коментари да бъдат разбрани в рамките на нашето официално църковно становище по отношение на имунизацията:

Адвентистите от седмия ден поставят силен акцент върху здравето и благополучието на човека. Основите на адвентното здраве се базират на библейското откровение и на вдъхновените писания на Елън Уайт (съосновател на ЦАСД), както и на добър и обстоен преглед на научната литература. Ето защо, ние насърчаваме отговорното имунизиране (ваксиниране) и нямаме никаква религиозна или верска причина, да не насърчаваме нашите привърженици отговорно да участват в превантивните имунизационни програми. Ние ценим здравето и безопасността на населението, а това включва поддържане на „колективния имунитет“. Ние не сме съвест на отделния църковен член и признаваме правото на личния избор. Това е действие на отделната личност. Изборът да не бъда имунизиран не е и не трябва да бъде разглеждан като догма нито като доктрина на Църквата на адвентистите от седмия ден“.

Полагат се усилия за създаване на надежден, основан на факти подход за лечение на COVID-19. Освен това и в рамките на рекордно кратко време са произведени ваксини, които сега се използват, за да помогнат за овладяването на пандемията. Въпреки това, хората имат опасения и въпроси относно ваксините против COVID-19.

Разрешението за спешна употреба (EUA) за ваксината на Файзър/Байонтек е издадено на 2 декември 2020 г. във Великобритания и на 9 декември в Канада. В САЩ ваксината на Файзър беше прегледана от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) и условно разрешена на 11 декември. Следва ваксината на Модерна.

В разговор с Факултета за обществено здраве към Университета „Лома Линда“ (LLUSPH) Майкъл Хог, декан на Фармацевтичния факултет в Лома Линда, който работи в Консултативния комитет по имунизационни практики на ваксините против COVID-19 в Центровете за контрол на заболяванията в САЩ (CDC) и в работната група за ваксините против COVID-19 в окръг Сан Бернардино в Калифорния сподели следните идеи относно често задавани въпроси за ваксините на Файзър / Байонтек и Модерна. Неговите прозрения и обяснения на често срещани въпроси са изложени по-долу.

Въпроси и факти за ваксината

Въпрос: Ваксината иРНК (информационната рибонуклеинова киселина) променя ли вашето ДНК?

ФАКТ: И двете споменати ваксини се основават на иРНК, която за първи път се използва за ваксини, но технологията се използва в леченията през последните 15 години. Ваксината навлиза в клетъчната цитоплазма (течността в клетката), където стимулира производството на антитела за борба с протеина на SARS-CoV-2. Тъй като не влиза в ядрото на клетката-домакин, това не променя ДНК или генетичната структура / функция.

Въпрос: Може ли да бъде безопасна и ефективна, след като е разработена толкова бързо?

ФАКТ: С оглед нивото на настоящата технология, вирусът SARS-CoV-2 беше декодиран само за няколко дни след идентифицирането му и работата по ваксината започна веднага. Размерът на извадката за голямото проучване е 40 000 души (средният размер на извадката от FDA за ваксина обикновено е само 27 000). Пълното изследване ще продължи две години, а се работи по тях от два месеца. Данните се наблюдават внимателно.

Първата доза показа 50% защита на имунната реакция. Втората доза достигна 95 процента защита! (Само ваксината срещу хепатит А е по-висока, с почти 100 процента защита.) Проучването е добре проектирано и представя демографията на САЩ много внимателно, с изключение на индианците (и продължаващото проучване работи, за да коригира това). Ефикасността и страничните ефекти са сходни при всички етнически групи.

Въпрос: Опасни ли са съставките и консервантите във ваксината?

ФАКТ: В тези две ваксини против COVID-19 няма консерванти, поради което те изискват съоръжения за дълбоко замразяване / фризери за съхранение и транспорт. Ваксината е внимателно пречистена.

Въпрос: Какви са страничните ефекти?

ФАКТ: Досега 10% от пациентите са съобщили за втрисане към втория ден, а в рамките на 24 часа 50-60% са съобщили, че се чувстват „болни“. Досега има много малко сериозни странични ефекти при ваксината Файзър / Байонтек, включително три случая на значителни алергични реакции (необичайно ниски; вероятно поради неизползването на консерванти).

По-нататък д-р Хоуг коментира, че ако човек вече е дал положителен тест за COVID-19 в миналото, той все още може да получи ваксината; това просто ще увеличи нивата на антителата на човека. Той също така посочва, че приемането на ваксината в САЩ е доброволно, а не задължително.

Ефикасността на ваксините на Файзър / Байонтек и Модерна е сходна, но те не са взаимозаменяеми (ако човек започне с една, втората доза трябва да бъде от същия производител). За ваксината на Файзър между двете дози има 21-дневен интервал; съобщава се, че за ваксината на Модерна интервалът между дозите ще бъде 28 дни. Ваксината не е разрешена за употреба по време на бременност или при лица под 16-годишна възраст.

Заключение

Имунизацията, заедно с хигиената и чистата вода, е в основата на подобреното дълголетие, наблюдавано по целия свят, където се прилагат тези интервенции. Ваксините отдавна се използват от членове на адвентната църква по целия свят. Заедно с добрите здравни практики, те осигуряват защита срещу множество инфекции и предотвратяват заболявания и смърт.

Тъй като ставаме свидетели на глобалния мащаб на пандемията, смъртните случаи, уврежданията и дългосрочните ефекти на COVID-19, проявяващи се във всички възрастови групи, ние насърчаваме членовете си да обмислят отговорна имунизация и насърчаване и улесняване на развитието на онова, което обикновено се нарича стаден имунитет (съществуващ имунитет на общността на приблизително 80 процента от хората в резултат на предишна инфекция и / или ваксинация).

Отново повтаряме: РЕШЕНИЕТО ЧОВЕК ДА СЕ ИМУНИЗИРА ИЛИ НЕ, Е ЛИЧЕН ИЗБОР НА ВСЕКИ И ТОЙ ТРЯБВА ДА СЕ КОНСУЛТИРА СЪС ЗДРАВНИЯ СИ СПЕЦИАЛИСТ. ЛИЧНОТО ПРОУЧВАНЕ ПО ТЕМАТА Е ВАЖНО. НИЕ НАЙ-МНОГО РАЗЧИТАМЕ НА СЛЕДВАНЕТО НА БИБЛЕЙСКИТЕ ЗДРАВНИ ПРАКТИКИ И ДУХА НА ПРОРОЧЕСТВОТО И НА СЛЕДВАНЕТО НА БОЖЕТО ВОДИТЕЛСТВО В ЖИВОТА НИ, КОЕТО ЩЕ НИ ДАДЕ МИР И УВЕРЕНОСТ ПРИ ВЗЕМАНЕТО НА НАШИТЕ РЕШЕНИЯ.

____________________________

1. По отношение на ваксинацията срещу едра шарка, Д. Е. Робинсън, един от секретарите на Елън Уайт, под датата 12 юни 1931 г., пише относно отношението на г-жа Уайт към ваксинацията: „Питате за точна кратка информация относно написаното от сестра Уайт за ваксинацията и серума.

„На този въпрос може да се отговори съвсем кратко тъй като, доколкото имаме някакви данни, тя не ги споменава в нито едно от своите писания.

„Ще ви бъде интересно обаче да знаете, че по време на епидемия от едра шарка в околността тя самата е била ваксинирана и е призовавала свързаните с нея помощници да бъдат ваксинирани. Предприемайки тази стъпка, сестра Уайт осъзнава факта, че е доказано, че ваксинацията или изгражда имунитет срещу едра шарка, или значително облекчава последиците от нея, ако някой се разболее от нея. Тя също така осъзнава опасността другите да бъдат изложени на нея, ако не предприемат тази предпазна мярка. [Подпис] Д. Е. Робинсън“ (Избрани вести, книга 2, стр. 303).

2. Библейски изследователски институт към Генералната конференция на адвентистите от седмия ден, декември 2020 г.

Снимка на Willfried Wende от Pixabay