Преобразени от Божията любов
Дерек Морис

“Наистина те възлюбих с вечна любов, затова продължих да ти показвам милост.” Ерем. 31:3
Мери Ан Робъртс израства в християнско семейство, но като млад човек никога не се посвещава лично на Исус като неин Спасител и Господ. След завършването на колежа се омъжва, съпругът й се записва в армията и те заминават за Европа. Тук тя изоставя всички връзки с църквата и става напълно светски човек.
През 1983 г. стига до самото дъно. По време на едно напиване, което продължава цял уикенд тя е толкова пияна и се чувства толкова зле, че не е в състояние да присъства на семейно събиране. Това е момента в който Мери Ан решава да покани Бог отново в живота си. Живата картина която идва в ума й в тази много ниска точка от живота й е на любящият баща, който тича по пътя да посрещне блудното си дете. Мери Ан разбира, че това дете е самата тя.
Разбирайки, че трябва да направи някои радикални промени в живота си, тя пише на един християнски пастор и му казва за своето решение да се предаде на Христос. Съпругата на пастора разбира колко трудна е промяната и подкрепя Мери Ан, като й се обажда всяка сутрин по телефона и се моли с нея в продължение на цяла година.
Дори когато Мери Ан започва да посещава християнска църква и Бог става част от нейния живот, тя чувствала, че нещо й липсва, че Бог има нещо специално за нея, което все още не е намерила. Тъй като винаги е искала да продължи образованието си, решава да се върне в училище. Надява се това да запълни празнотата в сърцето й. Кандидатства и е приета в университета да следва научна програма и накрая завършва докторат по неврология. Но някак си все още нещо й липсва.
През лятото на 2001 година Мери Ан посещава лагерно събрание в Северна Каролина. Най-вече я интересува да прекара добре с приятели там, така че сяда почти накрая. По време на едно от събранията чува християнския евангелизатор да поканва тези, които биха желали да участват в проект за служене в Кения да се срещнат с него след службата.“Обикновено обмислям нещата, преди да действам”- си спомня Мери Ан, но ”като че ли някой стоеше точно пред мен посочвайки ме директно”. В края на събранието тя застава пред публиката с дълбокото убеждение, че Бог я призовава да участва в този проект за служене в Кения. След разговор с нея, евангелизаторът я поканва да проведе серия от събрания в една малка общност в Ронго, Кения. Мери Ан не е публичен говорител. Няма омилетично обучение и абсолютно никакъв опит в публична дейност. Никога не й минавало през ума, че Бог би я поканил да проповядва Евангелието. Но е отворена за делото на Светия Дух този ден, и според нейните собствени думи, започва да се моли с радикална молитва: “Господи, разрешавам Ти да ме включиш в Твоята жетва.”
Бързо изминават няколко месеца и Мери Ан заминава за Кения да прави точно това, което Бог я е призовал да върши. Въпреки, че изпитва силен страх да говори пред голяма аудитория, всяка вечер когато застава да проповядва, чувства, че Бог говори чрез нея на тълпата събрана на градския площад. В края на нейните събрания повече от 500 души изповядват своята любов към Исус чрез кръщение. Както можете да си представите, Мери Ан е изпълнена с радост – радикална радост. И тази радост не изчезва. Мери Ан продължавала да проповядва, да споделя Божията любов и да следва водителството Му. Тя намери своето призвание, когато позволи на Бог да я използва в Неговата жетва.
Ще позволиш ли на Бог да те използва в Неговата жетва? Нещата не са така, както преди три месеца преди появата на кризата с КОВИД-19. Но има още много да се направи, и много души очакват да чуят добрите новини. Моли се и Го попитай, какво е приготвил за теб!
Дерек Морис е президент на Международната телевизия Hope Chanel International.
За повече вдъхновение ви насърчаваме да прочетете нашата хубава книга на седмицата „Радикалната молитва“, от която е взето молитвеното четиво тази седмица.

Въпроси за сърцето: Как е нашия живот днес? Позволихме ли на Бог да ни използва в Неговата жетва? Ако се чувстваме отделени от Бога, нека помним, че Той ни чака с разтворени от любов ръце да ни обърне към Себе си. Той не само иска да ни посрещне у дома, но има и специално място за служба за всеки един от нас. Ще отворим ли сърцата си за Неговия призив?
Активно предизвикателство за сърцето: Огледай се наоколо за различните начини, чрез които Бог ти е показал Своята любов. Може би ще видиш любовта Му чрез други хора, чрез природата или по други начини. Когато откриеш любовта Му по един уникален начин, запиши по кой начин Бог ти се открива и го сподели тази седмица с двама души, както сме съветвани в Йоан 15:12. Създай си навик да търсиш Божията любов и по уникални начини да я споделяш с другите.

„Нашият Небесен Баща ни обича не заради това велико изкупление, напротив – Той предвижда изкуплението защото ни обича. Христос е средството, чрез което Бог може да излее Своята безпределна любов върху един паднал в грях свят. „Бог в Христос примиряваше света със Себе Си” /2 Кор. 5:19/… Никъде не може да се намери подобна любов! Деца на небесния Цар! О, какво скъпоценно обещание! Тема за най-дълбоко размишление! Безподобната Божия любов към свят, който не Го обича!” Пътят към Христос, стр. 14, 16.

Задълбочаване – Допълнителни предложения за четива през тази седмица: Елън Уайт, Пътят към Христос, глава 1, „Божията любов към човека”. Дерек Дж. Морис, Радикалната молитва”.

Повод за прослава:
Елизабет У.: „Славя Бог за Неговата изцеляваща сила.”
Член от Обединеното кралство: „Славя Бог, че слуша молитвите ни и по чуден начин ни осигурява храна и финансова помощ точно в подходящото време.
Учените с нетърпение работят да намерят ваксина и лекарства, които да помогнат да се забави разпространението на вируса. Направен е значителен прогрес и има надежда.
Призив за молитва:
– Молете се Бог да изпълни сърцето ви с желание да бъдете употребен от Него когато и където ви призове.
– Молете се да бъдат успешно прилагани и богато благословени всички онлайн евангелизации и дигитални църковни дейности.
– Молете се за младите хора, които са в долината на решението за или срещу Христос. Молете се да преживеят Христовата любов и истина и щастливо да Му служат в техния живот.
– Молете се за многото църковни групи по света, които нямат построени църкви, където да се срещат и които търсят да намерят земя. Молете се Бог да събуди всички членове да се ангажират в дейности за основаване на църкви.