На 16 декември 2018 г. от 13,00ч. пред сградата на Община – Варна ще се проведе Митинг за Свободата на Вярата.

Каним всеки, който има възможност да се присъедини към митинга, в който ще изкажем нашата гражданска позиция по темата. Като представители на различни верски общности в България, искаме да изразим своята загриженост и тревога във връзка с планираните промени в българското законодателство, свързани със свободата и живота на вероизповеданията.

Притеснение будят както отделни текстове, така и цялостният дух на предложения законопроект, който е чужд на демократичните и плуралистични ценности.

Законопроектът застрашава не само верските общности в Република България, но по същество представлява и посегателство върху правата на всички български граждани. Недопустимо е през 21 век, в страна членка на ЕС, да се налагат закони, които стигматизират и лишават от основни права цели сегменти в българското общество. Доказателство за това са и изразените становища на всички вероизповедания в Република България, от които няма нито едно, което да подкрепя предложените промени в Закона.

Излизаме на мирен митинг, обединени и с мисъл за запазване на постигнатото през годините на свобода и демокрация в нашата Родина.

Подробен анализ на Законопроекта може да прочетете тук – http://svobodazavseki.com/images/pdf/2018-analiz-zv.pdf

http://bnr.bg/post/101049493/treti-protest-na-evangelskite-carkvi-sreshtu-promenite-v-zakona-za-veroizpovedaniata

Информация за събитието във фейсбук: Митинг за свободата на вярата