Праведност

Християнството и спасението не се основават на това, което правите, а на Този, Когото познавате.

Жена си купила нови контактни лещи. Не след дълго я спрели за пътно нарушение и полицаят, който прегледал документите й, попитал строго: „Къде са ви очилата?“

„Имам контакти“  – отговорила тя.

„Не ме интересува с кого контактувате и какви връзки имате. Трябва да носите очила, когато шофирате!“

Неоспорим факт е, че в живота ни има голямо значение кого познаваме. Ако си търсите работа и ако познавате шефа на предприятието, имате предимство. Ако ви изправят пред съда и познавате съдията, това би било добра вест за вас. Ако желаете да се запознаете с някой и откриете, че познавате негов добър приятел, смятайте, че сте успели.

Когато Ейбрахам Линкълн бил президент, често нареждал на служителите си да не пускат никого в кабинета му. Влизал вътре, затварял вратата и дежурните заставали в коридора, за да не допуснат някой да го смути.

Но имало един човек, който идвал с гръм и трясък, минавал покрай пазачите, отварял вратата и влизал при президента. Никой не се опитвал да го спре. Защо? Защото името му било Тад Линкълн – сина на президента. Разликата в поведението му се дължала на отношенията му с държавния глава.

Вярвате ли, че отношенията ви с Христос имат значение в духовния ви живот? Вярвате ли, че християнството се основава на това, кого познавате? Или може би мислите, че се основава на делата ви?

Преди няколко години на лагерно събрание в северозападните щати редакторът на списание „Адвентист ривю“ се изправи и зададе няколко въпроса на присъстващите. „Колко от вас вярват, че са спасени единствено чрез вяра в Исус Христос?“ Няколко ръце се вдигнаха и бързо се свалиха.

После попита: „Колко от вас вярват, че са спасени въз основа на делата си?“ Още няколко ръце се вдигнаха и бързо се свалиха.

След това зададе въпроса: „Колко от вас вярват, че са спасени чрез вяра в Исус Христос плюс добрите си дела?“ Цялата публика вдигна високо ръце и ги размаха във въздуха!

Редакторът отговори: „Надявам се, че след като чуете тазсутрешната проповед, ще си промените мнението!“ След това започна да доказва, че се спасяваме единствено чрез вяра в Христос. Точка.

Исус каза в Йоан 17:3: „А това е вечен живот, да познаят Тебе, единия истинен Бог, и Исуса Христа, Когото си изпратил.“ В „Животът на Исус“, с. 331 пише: „Тъй като чрез Исус „влизаме в почивка“, небето започва тук. Ние отговаряме на Неговата покана „елате, научете се от Мене“ и по този начин започваме вечния живот. Небето означава непрестанно приближаване до Бога чрез Христос.“

Познавате ли Го? Познаването на Исус е основата на християнския живот. Познаването на Исус е пътят към вечния живот. Ако Го познавате и обичате и общувате с Него, ще бъдете променени по Негов образ.

Праведността е Личност. Спасението е Личност. Чрез Исус вечният ви живот може да започне днес!

95 тезиса за праведност чрез вяра“ – Морис Венден

 

Photo by John-Mark Smith from Pexels