„Какво би било ако гледахме на греха така, както гледаме на вируса COVID-19?“ от Ерик Лау

Преди няколко седмици аз и моята съпруга смятахме, че сме получили хранително натравяне, придружено с температура. За щастие след трийсет и шест часова борба с температурата аз се възстанових. Температурата на жена ми, обаче, не изчезна. Тя разви суха кашлица и болки по цялото тяло.

След няколко дни решихме да се свържем със здравната организация Спектрум COVID-19 и да запишем час за следващото свободно място за изследване. Споделихме нейните симптоми и ни беше казано, че макар да има всички основни съвпадащи симптоми, освен ако съзнателно не е била в контакт с потвърден носител на COVID-19, тя не може да се квалифицира за тест. Да отиде да и направят тест би било загуба на време.

Няколко дни по-късно съпругата ми, все още поддържайки температура, се събуди от кашлица с гъсти храчки. Това я накара да започне да кашля и да повръща без да спре за около два часа. Отидохме до спешното отделение и споделихме всички симптоми с докторите. Включиха й система с лекарства, които помогнаха на тялото й да бъде под контрол.

Отново попитах за възможността да тестват жена ми за COVID-19, имайки предвид, че тя работи с много чужденци и също наскоро взехме участие в голяма конференция извън нашия щат. Лекарят сподели, че въпреки че жена ми има симптомите, тестването изисква тя да е имала контакт с потвърден носител на COVID19. Докато лекарите споделиха това с нас, аз осъзнах, че или има голям недостиг на тестове, или медицинските специалисти чакат вирусът да се разпространи до определено ниво преди да вземат диагнозата на сериозно.

След повече дискутиране, лекарят най-накрая ни каза, че първо жена ми ще бъде изследвана за всичко друго преди да бъде тествана за COVID-19. Ако тези резултати са отрицателни, веднага ще и направят второ изследване, което ще бъде препратено в местния здравен отдел за тестване на COVID-19, след което ще се чуем в рамките на няколко дни. Междувременно, бяхме инструктирани да се приберем вкъщи и да останем под карантина, както и направихме.

Когато първоначалните изследвания за всичко друго излязоха ОТРИЦАТЕЛНИ, в този първи ден, се обадих на всички хора, с които сме били в контакт да ги предупредя за обстоятелствата, за да увеличат максимално предпазливостта. Това доведе до там, много хора да поставят себе си под карантина. За да не поставям хората под стрес и неудобство, реших да се свържа с болницата и да проверя дали пробата на жена ми е препратена да бъде тествана за COVID-19.

Персоналът там не знаеше къде се намира и дали е изпратена. Обаждах се на едно място след друго без да получа отговор. Минаха дни преди най-накрая да се свържа с оркъжния епидемиолог само за да разбера, че изобщо не са планирали да изпращат пробата, за да бъде тествана. Когато обясних допълнително обстоятелствата и колко много хора бяха поставени под домашна карантина, чакайки резултатите, той каза, че до вторник пробата ще бъде тествана за COVID-19.

Вторник дойде и си отиде. Нямаше резултати. Сряда дойде и си отиде. Нямаше резултати. Междувременно, жена ми отново се озова в спешното отделение тъй като не можеше да спре да кашля. Четвъртък дойде и почти си замина. Нямаше резултати.

След запитване разбрахме, че има изоставане на стотици проби чакащи вероятно със сходни истории на нашата. Най-накрая в четвъртък вечерта в 19:30, почти 12 дни от започването на нашата карантина, резултатие пристигнаха. ОТРИЦАТЕЛНИ! Какво облекчение, но и какво изпитание!

В много отношения нашето преживяване ни напомня на първия „вирус“, инфектирал този свят. Подобно на COVID-19, грехът не е изглеждал смъртоносен, когато е бил открит първоначално в небето. Грехът дори не е изглеждал толкова смъртоносен когато е пристигнал на земята, „поставен под карантина“ на едно дърво.

Но докато грехът започнал да се разпространява от змията към Ева, към Адам, и към техните потомци, той бързо прераснал в нещо, което излязло напълно извън контрол. За съжаление, за разлика от реакцията на света за COVID-19, повечето от нас не са твърде загрижени за разпространението на греха. Не се притесняваме много да изследваме живота си чрез Божието Слово и да прегледаме сърцата си. Виждаме симптомите – егоизъм, гняв, гордост – проникващи във всичко, което правим. Но ние игнорираме тези симптоми. Наслаждаваме се на греха, играем с него, шегуваме се за него, всичко друго, но не се опитваме да го очистим от живота си на всяка цена.

Какво би било ако правехме нещата по-различно? Какво би било ако се отнасяхме към греха сякаш е COVID-19?

Псалм 139:23-24 ни насърчава да се подложим на диагностичен тест. „Изпитай ме, Боже, и познай сърцето ми. Опитай ме и разбери мислите ми и виж дали има в мене оскърбителен път, и ме води по вечния път.“ Бог копнее да знаем истинското ни състояние и да търсим духовно изцеление. Сърцето му копнее да бъдем очистени и пречистени. Всички сме под карантина тук, на земята, но един ден скоро тази карантина ще приключи и Исус ще дойде за да ни заведе у дома. Когато Той го направи, ще бъдем ли готови?

Ерик Лау е пастор в конференцията в Тексас, като в момента завършва своята магистратура в Университета Андрюс, в Бериен Спрингс, Мичиган. Той и съпругата му Естер са женени от три години и с вълнение очакват първата си рожба през месец септември!
ВЪПРОСИ ЗА СЪРЦЕТО: Готови ли сме да разрешим на Бог да търси сърцата ни и да ни очисти от смъртоносния вирус на греха? Какво би било, ако това означава да поискаме прошка от някой, когото нашите грехове са наранили?
АКТИВНО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ЗА СЪРЦЕТО: Тази седмица, докато продължаваме да се молим за нашата физическа защита и изцеление, нека се молим активно за нашето духовно изцеление. И нека да предприемем стъпки да достигнем тези около нас – да искаме прошка, да търсим помирение, да споделяме Божията любов! Нека повече да не омаловажаваме греха (голям или малък), но да молим Бог да ни помогне да бягаме от него с всички сили. Докато се молим, нека изискаме от Бог 1 Йоан 1: 9 и Исая 1:18.
„Мнозина, които биха се ужасили от някакво голямо прегрешение, са доведени да гледат на греха в малките неща като на дребна последица. Но тези малки грехове изяждат живота на благочестието в душата. “ (Вярата, от която живея, стр. 92)

Ден 1 – Молитвен фокус – Петък, 3 април 2020

1. Молете се за страните и регионите, които са тежко засегнати от пандемията от коронавирус COVID-19, със смърт и силно натоварване на обществените и здравни системи.
2. Молете се за издръжливост и сила за медицинските специалисти. Ако лично познавате медицински специалисти, уведомете ги, че се молите за тях лично.
3. Молете се за Божията благодат за онези, във вашата местна църква, които се занимават с множеството промени, които се случват в ежедневието. Молете се за засегнатите във вашата местна църква – да могат да се справят и освен това да бъдат верни свидетели на всевишния Бог, ръководещ живота им.
4. Молете се за членовете на църквата да намерят практически начини да се насърчават един друг във вярата и особено да насърчават тези, които преминават сами през карантина и изолация.
5. Молете се за онези от Североизточната Минданао мисия във Филипините, които се борят с липсата на храна и други необходимости по време на пандемията COVID-19.
Молете се вярата им да бъде укрепена.