Българската секция на Световното адвентно радио ни пожелава Божието слово да бъде наш спътник и през новата година. Техният подарък за нас е аудио версия на седмичния библейски урок и на четивата за утринно размишление и молитва.

Повече информация за самата инициатива ни дава в кратко интервю пастор Борислав Йорданов. Той е избран след последния Събор 2015 за Директор на Българската секция на Световното адвентно радио „Гласът на надеждата“. Роден е във Враца. На 16 години посещава първата голяма адвентна евангелизация в града. На 19 започва да посещава редовно Църквата на адвентистите от седмия ден и става неин член чрез кръщение. В местната си църква Враца е служил като младежки ръководител и старейшина. На 30 години е назначен за проповедник към Българския съюз. Служил е в църквите Айдемир и Севлиево. Бил е ръководител на отделите „Съботно училище“ и „Издателско служене“ в Северна област. Завършил е магистратура по икономика в Стопанската академия в Свищов през 2000 година. Работил е като счетоводител и главен счетоводител в продължение на 4 години. Има бакалавърска степен по теология от Теологичен колеж „Стефан Константинов“ и магистратура по теология от Софийския университет. На последната Генерална конференция в Сан Антонио през 2015 беше делегат на Българския съюз.

Сподели с нас как се зароди идеята за подобно представяне на седмичните уроци?

– Това не е нова идея. Правени са опити да се реализира и преди. Когато изграждахме преди 7-8 години сайта на отдел „Съботно училище и Лично служене“, заложихме възможност периодично да се публикува аудиоверсията на уроците. Но това впоследствие не се реализира. По това време настоящият директор на АДРА, Мариян Димитров, направи смели усилия в тази посока да записва като чете доброволно Съботно-училищния урок. Но предполагам, че това е сериозен и постоянен ангажимент, който не винаги е по силите на отделен човек. Адвентното радио е институцията, която има и отговорността и силите да се заеме за постоянно с тази задача. И с Божията помощ, това ще е средство, което ще бъде полезно не само за адвентистите, но за всеки, който обича да изследва Библията.

С какво този формат е по-различен и какви възможности предоставя?

– Аудиоверсията на уроците е полезна в най-различни посоки. На първо място в този формат уроците ще бъдат достъпни за младите хора. Мнозина от тях предпочитат да слушат или гледат нещо, вместо да четат. Така аудиоурокът ще бъде една по-удобна форма за тях. Второ, чрез технологиите и медиите днес, все повече се приучаваме да си създаваме удобства и да използваме пълноценно времето си. Един аудио урок, който като време е в рамките на около 30 минути, може да бъде слушан многократно през седмицата от всеки от нас чрез телефоните и музикалните плеъри навсякъде и по всяко време. В личните автомобили на път за работа сутрин, в автобуса, докато се разхождаме или докато готвим в кухнята или ремонтираме нещо в гаража и в мазето. Трето, аудиоурокът ще бъде полезен и за хората в неравностойно положение, каквито са незрящите или възрастните хора с намалено зрение. Тези хора нямат възможност да четат, но ще имат възможност да слушат и също да могат изучават полезните материали и изследвания от Съботно-училищните уроци.

Кога да очакваме записите на седмичния урок?

– Благодарение на нашето издателство „Нов живот“, ние имаме възможност да запишем предварително уроците за цяло тримесечие и дори за половин година напред. Така че те ще бъдат достъпни за сваляне и слушане в сайта на радиото в интернет винаги навреме, всяка седмица. Планираме възможността да бъдат налични за слушане и за смартфони чрез Андроид приложението на Съботно-училищните уроци, което може да си инсталирате от Гугъл плей. Там има цял раздел на Българския съюз. Пишете на търсене СЦАСД и се появяват всички адвентни приложения на български език. Но интегрирането на аудиоверсията на уроците е нещо, което предстои и за него биха спомогнали и дарения за развитие на приложението. Тъй като то се разработва от доброволец напълно безвъзмездно. Ако се намери финансиране, предполагам би могло да се създаде подобно приложение и за Айфон.

Като Директор на Българската секция на Световното адвентно радио, какво е твоето пожелание към аудиторията, до която ще достигнат вашите предавания?

– Пожелавам на всички слушатели, на първо място да бъдем изключително благодарни на Бога за благодатното време, възможностите и удобствата, които Той ни е създал днес, за да Го опознаваме по-добре. И освен това пожелавам на всички да използват всяка възможност, за да бъдат по-близо до Бога и Словото Му. И така да издигаме мислите си над това, изпълнено с негативизъм ежедневие, към вечните и небесните неща.