Бог – какво означава тази дума за нас? Сигурна съм, че всеки има своите представи за Него. Но какъв е Той всъщност в очите на всеки един, само можем да предполагаме.

Знаем, че Бог е този, който ни предпазва от всичко, случващо се около нас. Той бди над бели, жълти и над черни, над всяко едно живо същество, независимо от това дали то го познава, или не. Помага ни и желае да имаме вяра, колкото едно синапено зърно, да живеем според неговите принципи, да обичаме Него и всички около себе си, защото Бог е любов.

За едни хора Бог не съществува, защото те изобщо не вярват в Него, смятат го за измислица, но макар и невидим да е Той в небесни висоти, пак зорко от престола свой Бог вечно бди! Други вярват, че го има, но според тях религията не е нещо, на което си заслужава да се обърне внимание. Има още много междинни групи от хора с различни предпоставки и представи, но освен хора, които не вярват, не приемат и критикуват религията, има и такива, които толкова силно вярват в Бог, приемат го за жив, за истински и поставят целия си живот в Неговите ръце. Аз съм от последната група хора. Изключително силно вярвам в Бог. Знам, че той е единственият, който обича всеки един от нас, дори повече от нашите родители, въпреки неверието и греховете, които извършваме. Той ни обича толкова силно, че дори когато правим грешки, той отново и отново ни прощава и иска всички взаимно да изпитваме хубави чувства, да сме добри с ближния си и да няма кавги, защото, ако светът се гради върху злото, омразата, ненавистта и множество такива ужасни за човешкото сърце чувства, то отдавна всички щяхме да бъдем загинали. Но всъщност Бог е този, който ни показва, че ние трябва да се обичаме и да постъпваме с другите така, както желаем те да се държат с нас и го прави като Той самият ни обича безусловно и безгранично, та нали Божията повеля е „Обичай ближния“, а ние всички сме негови деца.

Казваме, че Бог е любов, защото ние, които вярваме в Него, не трябва да изпитваме омраза, дори към враговете си, а само любов. Думичката „Бог“ обединява хората в едно цяло, в чиято основа са любовта, добродетелите и добрите дела. Мнозина се опитват да нарушат това цяло. Те не признават останалите религии и техните богове. Вярват, че само тяхната религия е истинската и че само техният Бог е живият. Но всъщност къде в Библията или пък в Корана е записано, че трябва да мразим онези, които са различни?! Отговорът е прост – никъде. Независимо от това дали си християнин, мюсюлманин, будист или пък юдаист, т.е. коя религия изповядваш или на кой бог се покланяш, другите нямат право да те съдят за това и да те обсипват с упреците си или още по-лошото – да не те приемат такъв, какъвто си. Вярно е, че всяка религия си има закони, но нито един от тях не ни забранява да се обичаме и да си помагаме взаимно, а напротив. Това е основното в религията – да обичаш ближния.

{jlvotes}Затова искам да призова всички. ХОРА ОБИЧАЙТЕ СЕ! и ВЯРВАЙТЕ В БОГ, защото Той е път, истина и живот. Ще ни възнаграждава за делата ни, ще бъде винаги този, който най-много ни обича. И искам да завърша със следния стих:
„Който не люби, не е познал Бога; защото Бог е ЛЮБОВ, а любовта дълго търпи и е милостива; любовта не завижда; не се превъзнася, не се гордее, не безобразничи, не търси своето, не се раздразнява, не държи сметка за зло, не се радва на неправдата, а се радва заедно с истината, всичко премълчава, на всичко хваща вяра, на всичко се надява, всичко търпи.

Флория Цанкова
град Севлиево