Вярвате ли в силата на Исус? Да? Сигурни ли сте? Каним ви да помислите над темата „Исус може“, заедно с Мария Кирчева от Русе. Представяме на вашето внимание нейното есе от фестивала „Гласът на младежите„, който се проведе от 28 до 30 октомври тази година във Варна.


Исус може

Maria-KirchevaИсус не може! Той ме остави в най – трудния момент от живота ми. Нищо не направи.

Исус не може! Той не предотврати катастрофата и остави да умре най – добрия ми приятел.

Исус не може! Случи се голямо земетресение и той не беше там, не можа да го спре.

Чували ли сте тези изречения? Мислите ли по този начин? Имате ли неразрешими проблеми, дори за Исус? Вярвате ли, че той може? Можем ли да разчитаме на Него? Исус може!!!

Исус може да бъде мой истински приятел. И не само приятел за купон или приятел, който да ми даде лекциите в университета или приятел, който да ми каже нещо мило или дори да поговори с мен. Той е приятел, на който мога да се доверя. Всеки би искал да има доверие и би се радвал, ако има поне на един човек, на който да разчита. Света днес е залят от егоизъм, показност и неразбирателство. Рядкост и изключение е когато някой направи някаква добрина, като да нахрани някой беден или да разговоря със „задръстените“ приятели от класа. И дори тогава като че ли хората са апатични. Отминават всички тези малки жестове на внимание с лека ръка, а именно те – малките жестове на внимание – оформят едно приятелство като истинско. Исус прави това всеки ден към мен. Той се интересува от проблемите, които ме притесняват през деня, от радостта, която изпитвам от дадена ситуация, дава ми нежност, когато съм тъжна или неспокойна. Той има в себе си невероятната любов, която ми показва във всеки момент на недоверие към Него.„Не ви наричам вече слуги, а приятели…“ Това е началото на стиха, който показва, че Исус прави първата крачка. За него не съществува нещо такова като „гордост“ или пък „надменност“. Той е загрижен за мен. Той е загрижен и за теб!!! Чуй как продължава стихът „…защото ви изявявам всичко, което съм чул от Своя Отец.“ В едно приятелство винаги има общуване и споделяне. Исус ни казва важни неща, които го вълнуват. Той ни ги казва, защото така ще можем да живеем по – добре, по – съществено и по – истински. Какво по голямо щастие можем да имаме, ако знаем волята на нашия небесен Отец, още повече ако този, който ни я споделя е наш приятел. Има и още една характеристика, която отделя истинските от фалшивите приятели. „Никой няма по – голяма любов от това, да даде живота си за приятелите си.“ Това е истинската любов, това е истинското приятелство. Да си готов да пожертваш своя живот, аз-ът, гордостта за твоя приятел. Исус иска от нас да му се предадем, да оставим Аз-ът си и да му подарим живота си. Той да го управлява и живее в нас. Така ще усетим неговата намеса в живота ни и ще видим неговото приятелство, любов и загриженост. Какво можем да направим за Него? Аз бих искала да му посветя живота си. Да направя така, че всеки ден да виждам Неговата воля в живота си. И всичко това мога да го постигна само с едно простичко, но много силно и могъщо средство – МОЛИТВАТА. Исус ни я е подарил, за да можем да говорим с Него, да вършим чудеса с живота на хората. Можем да носим нашите приятели при Исус. Той е наш истински приятел, който винаги мисли за нас.

Случвало ми се е, да помоля някой за услуга и той да ми я удовлетвори. Дори ми се е случвало да имам нещо на ум, нещо от което имам нужда, но не съм споделяла на никого и то да ми се случи. Без да казвам! Без да съм помолила за това… Тогава се чувствам много щастлива. Сигурна съм, че моят приятел Исус ми дава всичко, от което се нуждая. Освен, че ми дава условия за живот, като въздух, вода, природа, той ми задоволява и желанията. Това не се случва винаги и точно каквото поискам, но когато се осъществи, аз съм сигурна, че Той го е одобрил. Дори ми се е случвало да не знам, че имам нужда от нещо, да не казвам на Исус за това и по чуден, наистина чуден, начин да разбера за неговата намеса в живота си. Така видях неговата грижа, неговата любов, разбрах, че Той иска да ми е приятел, въпреки че тогава не изпитвах тази нужда да съм с Него. Интересно е, че Исус дава изобилно и точно навреме. Можем да прочетем в Йоан: „Ако пребъдвате в Мен и думите Ми пребъдат във вас, искайте каквото и да желаете и ще ви се сбъдне“. Дали Исус дава когато пребъдваме в Него? И как точно се пребъдва? Дали отговаря на всякакви прищявки? Сигурна съм, че Бог прави всичко за нас, грижи се и бди над нас. Но когато ние пребъдваме в Него, когато се стараем да се променяме, да зачитаме околните, да зачитаме БОГ, да слушаме неговия глас и да го живеем, тогава Исус има по – специално отношение. Тогава Той ще прави и чудеса чрез нас. Ние ще искаме неговите благословения, неговата намеса в живота ни, неговата изява като Бог, познанства с хората и говорене за Исус. Тогава не бихме си казали „Хайде Исусе, дай ни кола или дай ни апартамент “ Бог се грижи за нас! Той ни дава скъпоценни съвети в своето слово. Неща, от които да се учим и които да живеем. Исус ни дава всичко, от което се нуждаем…

Исус може да ме спаси. В Библията е записано: „Имайте у себе си същото съзнание, което беше и в Христос Исус, Който, като беше в Божия образ, пак не сметна, че трябва твърдо да държи равенство с Бога. Но се отказа от всичко, като взе на Себе Си образ на слуга и стана подобен на човеците; и като се намери в човешки образ, смири Себе Си и стана послушен до смърт, даже смърт на кръст.“ Каква невероятна любов към нас! Той стана подобен на човеците и смири себе си до смърт на кръст. За да може ние да сме спасени, стига да пожелаем това. В началото казах, че ако обичаш истински своя приятел, си готов да жертваш и живота си. Исус го направи за мен. Исус го направи и за теб, и за твоите приятели. Остави царството си, остави баща си, остави божеството си присъствие и дойде тук при нас, за да можем да се спасим, за да можем да възкръснем и да живеем завинаги с Него. Какво уникално преживяване!!! Какъв истински приятел!!!

Исус може! Той ме остави в най – трудния момент от живота ми, но после ми показа, как да Му се доверявам!

Исус може! Той не предотврати катастрофата и остави да умре най – добрия ми приятел, но сега Той стана най – добрият ми приятел.

Исус може! Случи се голямо земетресение и Той не го спря, но сега много хора се интересуват от Него.

Аз съм чувала тези изречения и мисля, че те се случват в живота ми. Няма неразрешими проблеми за Исус. Вярвам, че Той може да направи всичко и аз мога да му се доверя.

Исус може!!!

Мария Кирчева, Русе