Тед Уилсън бе дългогодишен заместник-председател на църквата на адвентистите от седмия ден, наброяваща членска маса от над 16 300 000 християни. В петък, 2 юли, по време на 59-тата сесия на Генералната конференция в Атланта, той бе избран за лидер на Църквата на адвентистите от седмия ден. За председател на Евро–Африканската дивизия, към която принадлежи България, бе преизбран Бруно Вертилие.

wilson-sabbath-sermon-thumb-246x165-4576wilson-stage-thumb-246x160-4548

BrunoВече президент, Тед Уилсън получил по-малко от два часа, за да се раздели със старото си работно място и да се заеме с новите си задължения. Краткият срок, в който е трябвало да се адаптира към толкова отговорна позиция вероятно би ни притеснил, но този срок не е прецедент, а напротив – част от добре установената практика във всяка сесия на Генералната конференция.

Председателите не са единствените, които се подложени на бърз преход. Десетки църковни лидери се избират по време на 10-дневната сесия от 23 юни до 3 юли и се назначават на нови длъжности, за които периодът на преход отново не е особено дълъг. Това едва ли е изненадващ факт за нас. Знаем, че в България по подобен модел пасторите и проповедниците сменят на всеки 5 години населеното място, в което служат. Религиозните служители биват включвани в дейността на църквите и групите още от самото си пристигане.

Източник – Adventist News Network