Кой казва, че са старомодни? Когато гърлото започне да дращи, очите се зачервяват и носът потече, над 80 % от хората опитват за лекуват оплакванията си първо с домашни средства. Защото знаят, че натуралните рецепти действително помагат и то без неблагоприятни странични действия. При това струват малко или нищо и често пъти е достатъчно човек само да посегне към шкафа в кухнята.

MedВсе повече изследвания доказват, че в много случай домашните средства са точно толкова ефективни, колкото и синтетичните химични препарати. Например медът: той помага дори тогава, когато раната е инфектирана с мултирезистентни бактерии. Доктор Арна Симон от университета в Бон казва: „Днес в болниците се сблъскваме с микроби които са резистентни на почти всички известни антибиотици. Затова медът продължава да е актуален при лечението на рани.“

Една студия на изследователя на рака, доктор Юлан Ванг, от лондонския империал колидж, доказва също добре познатата лечебна сила на ЛАЙКАТА. Тя подсилва имунната система, помага при болки в гърлото или кашлица и намалява менструалните оплаквания. Оправдана се оказа и славата на ЛИПОВИЯ ЧАЙ: Двама американски педиатри направили опит със 159 деца, заболели от инфекция, като 55 от тях били лекувани само със почивка на легло и липов чай. 37 от тях получили допълнително антибиотици, а 67 били само на антибиотична терапия. Децата, лекувани само със чай и почивка, оздравели най-бързо и при тях настъпили най-малко усложнения в сравнение с децата, получили и антибиотици. Общ резултат на изследването е 10 на 1 за липовия чай!

Ако по често се вслушвахме в досадните съвети на баба:
– кръстът винаги да е на топло,
– краката да са обути,
– простудата „да си отлежи“,
– „да го даваме по кротко“ и
– да изпиваме чаша топло мляко преди сън,
бихме могли да си спестим много неприятности. В народната медицина обаче се намира лек за всичко – от леко неразположение до хронично страдание.

Следващият път очаквайте
БЪРЗА ПОМОЩ С БАБИНИ СРЕДСТВА: „Слабост на имунната система“.

Статията подготви Маргарита Желева по материали на списание „Аптека“