И така, остават тези трите: вяря, надежда и любов, но най-голяма от тях е любовта. (1Коринт. 13гл.)

Копнеете да дарявате повече любов? Ами започнете като най-напред заемете мястото си на обикнато дете. „Вие сте Божии деца, които Той обича. Затова  се старайте да бъдете като Него и живейте в любов, както и Христос ни обикна“ (Ефесяни 5:1-2)
Искате да се научите да прощавате? Тогава си спомнете колко много са простили на самите вас. „Бъдете един към друг благи, милосърдни; прощавайте си един на друг, както и Бог в Христос е простил на вас“ (Еф. 4:32)

Трудно ви е да поставяте другите на първо място? Помислете как Христос е поставил вас преди Себе Си. „Макар да беше Бог, той не изискваше правата си на Бог и не се осланяше на тях“ (Фил. 2:6)
Нуждаете се от повече търпение? Пийте от търпението на Бога (Петър 3:9).
Не успявате да показвате щедрост? Тогава си спомнете колко щедър е бил към вас Бог (римл.5:8). Трудно ви е да понасяте неблагодарните роднини и начумерените съседи? Бог е толерантен към вас, когато самите вие се държите така. „Той е благ към неблагодарните и злите“ (Лъка 6:35)

Не можем ли и ние да обичаме така? Не и без помоща на Бога. Ако самите ние не сме получавали любов, как бихме могли да даваме на свои ред? Отделно от Бога, „сърцето е измамливо повече от всичко“(Иеремия 17:9).  Любовта, която спасява брака, не извира от нас. Посвещението, което съхранява приятелството, не се намира в нашето сърце. Нуждаем се от помощ отвън.

Искаме ли да обичаме както обича Бог? Тогава за начало ще приемем Неговата любов. ,,Обичайте се един другиго!“- казваме на църквите си. „Бъдете търпеливи и благи! Прощавайте си“- ги насърчаваме. Но да учиш някого да обича, без да му кажеш, че и него го обичат, е същото, като да му заповядваш да подпише чек, докато банковата му сметка е празна. Нищо чудно, че в толкова много взаимоотношения кредитът е превишен мнoгoкратно. Сърцата ни не са заредени с любов. Апостол Йоан показва каква е правилната последователност. Той открива депозит в сърцата ни и едва след това ни подтиква да пишем чекове. Ето първо какъв е депозитът:
Бог показва любовта си към нас: Той изпрати в света своя единствен Син, за да ни даде живот чрез Него. Истинска любов е не нашата любов към Бога, а Божията любов към нас, която Той покажа, като изпрати своя Син да бъде изкупителна жертва за греховете ни. (1Иоан 4:9-10) И едва тогава, часк след като е открил този нечуван и невероятен депозит, Йоан ни призовава на свои ред да извадим чековата си книжка: „Скъпи мои, щом Бог ни обича така, значи и ние трябва да се обичаме един друг“
Тайната да обичаш е в това, да живееш със знанието, че си обичан!

Ние знаем какво очаква Бог от нас. „Това е Неговата заповед… да се обичаме един друг (1Иоан 3:23). Но как да го правим? Как да се държим благосклонно към тези, които престъпват обещанията си, или към онези, които ни тъпчат? Как да показваме търпение към онези, които са сърдечни като лешояди и чувствителни като диви зверове? Как да прощаваме на користолюбивците и изменниците, с които се срещаме, на които държим и за които се женим? Как да обичаме както обича Бог? Като живеем като обикнати хора. Като следваме принципа 7:47-първо получаваш, после даряваш. Нека да наложим този принцип върху върховното описание на любовта- 1Коринт. 13глава. Може би отчаяно жадувате да изпитате тъкмо такава любов! Някой е трябвало да ви я даде, но е отказал. Някой е можел д ви я покаже, но не е пожелал. Оставили са ви сами в болницата. Сами в църквата. Сами в празното ви легло. Сами с разбитото ви сърце. Сами с въпроса „Обича ли ме някои?“

Моля ви, чуйте отговора на небето. Бог ви обича! Лично! Силно! Пламенно! Другите са обещавали и са се проваляли. Той е обащавал и се е справял! Той ви обича с неизчерпаема любов! И ако само и позволите, Неговата любов може да ви изпълни и да ви зареди с любов, която и вие да дарявате.

Затова елате! Елате жадни и пийте ненаситно!