MlaDoSПрограма МлаДоС означава Младежка доброволна служба, която позволява на участващите в нея младежи да подпомогнат чрез доброволен труд жителите на малки населени места и така да им облекчат живота. За първи път тя стартира през 2003 г. През изминалите няколко години тя се е провеждала в различни селища, като Близнаци е първото, което приема варненските доброволци.

Програма МлаДоС 2010 се проведе от 11 до 18 юли 2010 г. в село Болярци, Варненска област. Ръководител на проекта беше п-р Атанас Стоянов. Организатор бе Марин Стойнов, а Гергана Илиева негов помощник.

Участваха 24 младежи на различни възрасти. Те помогнаха на жителите на селото, като изкосиха и събраха изсъхнала трева, почистиха покрай бордюрите на тротоарите, измазаха стените на столовата в кметството, изравниха пръстта пред местната църква, засадиха цветя и храсти, сглобиха и боядисаха пейки. В работата се включиха също жители и деца от местното население.

Програмата беше вълнуващо преживяване за всички. Децата на селото още от първия ден се приобщиха към групата, която им организираше различни игри – скачане на дълго въже, въртене на обръчи и други. Надежда Димитрова организира две интересни вечери за децата – през едната имаше караоке с кръстословица, а на следващата – „Вечер на талантите“, в която се включиха всички деца от селото. Някои участваха с песни а други с танци или въртене на обръчи.

По време на програма МлаДоС 2010 се случиха няколко чудеса. Преди програмата в селото е имало постоянни дъждове, а през седмицата на проекта валя доста малко в сравнение с Варна, където валеше всеки следобед. По-малкото превалявания спомогнаха за сършването на повече полезна работа.

Едно дете от селото – Божидара на 13 г., която посещава Адвентна църква от малка, реши да приеме Исус Христос като личен Бог и Спасител.

Всекидневно младежите използваха банята на дома на кметицата на селото, където бойлерът е 80 л., но истинско изумление беше, че топлата вода не свършваше. Всяка вечер прииждаха допълнително гости от Варна, които се включваха във вечерята, но храната също не свършваше и беше в изобилие.

Кметът на селото – г-жа Райна Вучкова беше много добре разположена още от началото и получи приз за „Най-гостоприемен кмет“. Последната вечер от програмата тя изказа множество комплименти и благодарности на младежите и ги помоли да посещават всяка седмица селото за да помагат на местните деца с училищните уроци и да ги занимават с игри. Като подарък от младежите г-жа Вучкова получи и чисто нова Библия с пожелание да я скъса от четене и да и подарят отново друга. А тя, от своя страна, ги покани да организират следващата МлаДоС отново в с. Болярци.

През тази съботна вечер всеки от участниците получи индивидуален приз за своето участие в програмата както и по един библейски стих.

 

Снимки от МлаДоС 2010 може да видите >>>тук<<<

Изготвил материала: Катя Ихчиева

Фотограф: Искра Димитрова