Нека тази събота бъде по-различна и да проследим как протичат богослуженията в църкви, различни от голямата варненска адвентна църква.

Pavel_Kynev_tnВарненци, свикнали сме да идваме всяка събота (малка част от нас и в петък вечер) за редовния час, който стартира и приключва винаги по едно и също време. Колко от нас недоволстват, ако някое богослужение пресрочи отредения си 1 астрономически час? Да не забравяме – спомняте ли си от кога не сме организирали общ обяд в църквата… или от кога не сте били любезни домакини на обяд у вас… или от кога не сте гостували в събота на брат или сестра от Варна? Дали рутината, която сме придобили, може да се оправдае с това, че живеем в голям  град, че посещаваме голяма църква, дали фактът, че сме толкова голямо семейство, ни оправдава за това, че дори не познаваме членовете от това семейство?

Позволете ми да споделя с вас как протече богослужението в Каварна днес. Със съпругът ми за пръв път посетихме адвентната църква в град Каварна, намираща се на улица генерал Владимир Заимов 16а. Нямаше човек, който да не се запознае с нас. Групата беше малка – 15 човека, при това не всички от Каварна, имаше представители от Шабла и от села, близо до Каварна. Пастор Павел Кънев ни убеди колко прекрасно преживяване трябва да бъде Господната вечеря и как всеки от нас заслужава да се включи в този свят обряд, след което премина към ритуала по измиването на нозете, поднасянето на хляба и виното. Може би очаквате тук да приключа с разказа? Не! Имахме възможност да споделим обща трапеза и да поговорим със сестрите и братята, които бяха днес в Каварна. Въпреки студеното време, бяхме стоплени от милото общуване!

Нагостени добре, отпътувахме към Брестак. Там пастор Павел Кънев отново ни насърчи да почувстваме свободата от греха, която Исус ни подарява и да участваме в Господната вечеря, след което премина и към самия обряд. В Брестак ни посрещнаха много гостоприемно и всички, които не ни познаваха, се запонзаха с нас. Домакините бяха подготвили вкусна почерпка, от която ни подариха дори и за домовете ни. Разговорите бяха на приятни и интересни теми. Разбрахме, че много наши братя и сестри следят чрез сайта на ЦАСД Варна богослуженията в реално време. Потеглихме към домовете си мотивирани за бъдещи посещения на църквите, които се намират около Варна!

Brestak_tnObiad_tn