Защо да учим за здравето?

Начинът на живот, работата, общуването с другите хора и околната среда, която ни заобикаля, оказват голямо влияние върху здравето. Правилният избор на поведение или ще укрепи, или изложи на риск нашето здраве. Адвентната църква предлага безплатен дистанционен курс „ЗДРАВЕ“, който може да Ви помогне при изграждането на безценни навици.

Литературата, която ще получите от нас съдържа съвремени научни факти, без каквито и да е модни увлечения. Като доказателство за това прилагаме преводен материал от списание Adventist Review Online.

Адвентистите обръщат внимание на диетата си, след като СЗО предупреждава, че консумацията на месо може да крие рискове

Световната здравна организация обявява, че червеното месо и преработеното месо крият опасност от рак. Този факт потвърждава изявленията, направени преди повече от 120 години от Елън Уайт (една от основателките на Църква на адвентистите от седмия ден) и последните изследвания от университета Лома Линда.

Водещ лекар от адвентната църква направи изявление в понеделник. Той каза, че последният отзвук от световната здравна общност за връзката между месото и рака, служи като аларма за църковните членове да анализират своя хранителен режим.

„Имаме тази информация повече от 120 години“, каза д-р Питър Лендлес, директор на отдел „Здравно служене“ при световната адвентна църква. „За съжаление, много са избрали да не следват съветите, дадени от боговдъхновената служителка, но винаги е успокояващо, когато човек вижда, че това, което се дава чрез вдъхновение е потвърдено от референтната, основаната на доказателства наука.“

Той добави: „Молим се църквата да вземе под внимание това, не защото е въпрос, свързан със спасението, а защото се отразява на качеството на живот и службата ни към нашия отпаднал свят – мисията, към която сме призовани.“

Международната агенция за изследване на рака към СЗО в изявление заяви, че е решила да класифицира като канцерогенно (или причиняващо рак) обработеното месо и твърди, че вероятно червеното месо, също е канцерогенно. Решението се основава на преглед на 800 проучвания от екип, включващ 22 експерти от 10 държави.

Консумацията на месо е свързана главно с рак на дебелото черво и ректума – втората водеща причина за смъртност вследствие на рак в САЩ, след рака на белите дробове. От Асоциацията също са проследили и рак на панкреаса и рак на простатата.

„Експертите заключават, че дневно порция от 50 грама обработено месо увеличава риска от рак на дебелото черво с 18%“ – пише в последния доклад на агенцията.

Какво казва Елън Уайт?

Докато в понеделник, в новините по света доминираха заглавия по тази тема, разкритието не е изненадващо за адвентните лидери, които отбелязват, че Уайт пише подробно за предимствата на растително базираната диета още през втората половина на 19 век – много преди да станe модернa в западните култури.

„Месото никога не е било най-добрата храна, но употребата му сега е двойно по-неприемлива, тъй като болестите по животните се увеличават много бързо.“ („По стъпките на Великия Лекар“, с. 313, 1905 г.)

В книгата „Детско водителство“, в една глава, озаглавена „Причини за отхвърляне на месните храни“, Уайт пише:

„Месото никога не е било най-добрата храна, но неговата употреба сега е двойно по-неподходяща поради бързо разпространяващите се болести.

Тези, които употребяват месна храна, малко знаят с какво се хранят. Често, ако можеха да видят животните още като живи и разберат какво е качеството на месото, което ядат, биха се отвратили от него. Хората продължават да ядат месо, изпълнено с туберкулозни бактерии и ракови зародиши. Туберкулозата, ракът и други фатални болести се предават по този начин.“

Лендлес казва, че в „месни храни“ се включва червено месо, което е „мариновано, сушено, или по-лошо“ – не е поставено за охлаждане в препоръчителния срок – днес то ще бъде поставено в категорията на преработено месо.

Уайт, за която адвентистите вярват, че има пророческа дарба, пише в същата книга, че месото ще стане по-замърсено, когато наближат последните дни на Земята и тогава адвентистите няма да го консумират. „Сред тези, които са в очакване на идването на Господа, яденето на месо вероятно ще се прекрати; месото няма да участва в тяхната диета“ пише тя. „Ние трябва завинаги да запазим тази цел, за да се стремим да работим непрекъснато за изпълнението и. Не мога да си представя, че на практика чрез месоядството можем да бъдем в хармония със светлината, която Бог е благоволил да ни даде.“

И все пак, малко, от близо 19 милиона църковни членове, следват вегетарианската диета под различни форми.

Адвентната църква не забранява яденето на месо, с изключение на свинско месо, скариди и други меса, определени като нечисти в библейската книга Левит. Проучванията показват, че по-малко от половината от северноамерикански адвентисти са вегетарианци, а много вярващи в други части на света, като например в Южна Америка и страните от бившия Съветски съюз ядат месо и някои твърдо отхвърлят промяна.

Адвентните здравни изследвания са потвърдени

СЗО обяви, че потвърждава настоящите, международно признати адвентни проучвания в областта на растително основаната диета от университета Лома Линда. Анализът от адвентистите от „Health Study-2“, публикувано в списание „JAMA Internal Medicine“ през март миналата година показа, че вегетарианската диета може да намали риска от рак на дебелото черво с 22%, докато предишната работа от адвентистите от „Health Study-1“ свързват консумацията на месо по-висок риск на колоректален карцином (рак на дебелото черво).

Водещият изследовател на адвентистите от „Health Study-2“, д-р Майкъл Орлик, заяви в понеделник, че новата оценка на СЗО е „важна и трябва да се разглежда от всички, които изготвят диети и препоръки за хранене.“ „Членовете на църквата на адвентистите от седмия ден като общност, трябва да осъзнаят, че в тази експертиза са представени заключенията от внимателно разглеждане на стотици проучвания, разглеждащи възможните връзки между преработените меса и червеното месо и рака, затова откритията са важни.“ Орлик каза за Adventist Review: „Налице са съществени научни доказателства, че тези, които ядат преработени меса трябва да се стремят да ги намалят или да ги премахнат от диетата си и това вероятно важи и за червено месо.“

Той каза, че се надява да публикуват скоро още анализи, които са разглеждани от асоциацията – за специфични видове месо, включително и преработено месо и червено месо, с рак на дебелото черво.

Гари Фрейзър, водещият изследовател на адвентистите от „Health Study-2“, каза, че изводите на СЗО дадоха на адвентистите добър стимул да избягват червено месо, но ги изправя също пред предизвикателството да помнят, че трябва да ядат плодове и зеленчуци.

„Да бъдеш абсолютно сигурен за причината всъщност е много трудно, но това предположение, към което вървим за рака на дебелото черво, осигурява допълнително силна мотивация за църковните членове да избягват червените меса, особено ако те са обработени“, каза той. „След това е също толкова важно да ги заместят със зеленчуци, плодове, ядки и бобови растения. Месото не само пряко предизвиква проблеми, но обикновено то измества други храни, които активно намаляват риска.“

Лендлес призова адвентистите да вземат насериозно констатациите на СЗО, като си спомнят, че СЗО заема позицията, въпреки промишления и политическия натиск, упражняван от месната индустрия и от страни, чиито основен износ се свежда до този на червено месо.

„Когато орган от величината на СЗО прави подобен род изявление, това ознчава, че информацията е много важна“, каза Лендлес в интервю. „Ще бъде голямо благословение, ако църковните членове разгледат сериозно наставленията за здравето, които сме получили. И не трябва непременно да чакаме Световната здравна организация да каже, или „The Lancet“ да пише, или „New England Journal of Medicine“ да спомене, а защото Бог е говорил на Своите хора.“