1

На 6 и 7 май се проведе младежка конференция в град София. Ще си кажете: Какво може да се напише за една конференция? Тази година тя беше по-различна и акцента на конференцията беше ПЪРВАТА БИБЛЕЙСКА ВИКТОРИНА за младежи от 7-30 години, в която участваха три варненски отбора.

3unzipp1unzipp2

Заглавието на конференцията – UnZIP – провокира младите да отворят библията си, да я разархивират и да открият характера на Бог по различен начин.
В петък вечер имаше специално молитвено общуване. Тримата говорители – Мартина Терзиева, Антония Златкова и Дидо Лунгов ни разказаха своя опит с разбирането на трудните стихове, отношението ни към неудобните текстове от Библията и как да оценим благодатта, която Исус Христос ни дарява. 

576

В събота отново имахме поклонение с хваление, молитви и тема.

8

В ранния следобед на съботата започна Библейската Викторина. В нея участваха 9 отбора от цялата страна, които предварително се подготвиха върху определен конспект, който включваше четири раздела – Пророчествата за Исус в Стария Завет и изпълнението им в Новия, Притчите на Исус, Чудесата на Исус и Последните дни от живота на Исус. Всеки отбор има четири участника, като всеки от тях се подготвя по определен раздел. Викторината се състои от 4 кръга, като след всеки от тях отпадат отборите с най-малко точки.
Въпросите са с различна трудност и изискват различна подготовка от участниците. Има въпроси с варианти за верен отговор, има и въпроси с отворен отговор. В един от кръговете има открит двубой между два отбора, в които след задаване на въпроса трябва да обсъдят и бързо да сигнализират, че са готови и да кажат верния отговор.
За правилните отговори следяха съдиите – Венцислав Панайотов, Пламен Младенов и Емил Гаджалов. Те награждаваха и всеки отбор.

9

Между всеки кръг имаше време за малка почивка и въпроси към публиката. Беше трудно да отговорят на въпроси, подобни на тези към отборите, защото не са чели предварително конспекта.
Победителите в библейската надпревара са на трето място – Калдъръм (София), на второ място – Азария (Варна – Център), на първо място – Orbiteens (Варна – Орбита).
Щастливи сме, че първите две места са от Варна. Надявам се, че следващата година – заредени с нови сили, ще участват отново!