„В памет на жертвите. С грижа за бъдещето.“ Това беше посланието, което оставиха чрез засаждането на 50 фиданки представителите от Фондация „АДРА“ България, БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ Варна, ТУРСКИ ЧЕРВЕН ПОЛУМЕСЕЦ и други неправителствени организации.

Основен организатор на събитието бе Стефан Шулц вицепрезидент на Ротари клуб Варна. Като спонсори се включиха Ротари клуб Варна, Лайънс клуб Варна, БЧК Варна, Финансова група СИС, Възход за Варна. Участие взе и Фондация АДРА като основен дарител на пострадалите от наводнението.

Младите дръвчета бяха засадени в парка на квартал Аспарухово в памет на загиналите от проливниия дъжд, който се изля над местността точно преди година, на 19-ти юни.

Георги Боев, представител на Фондация „АДРА“ България споделя: „Основната мотивация, която в петък ни заведе точно на това място са унищожените дървета след пороя.“

Избирайки да отбележат първата годишнина от трагедията с възможно най-екологичния жест към природата, представителите от посочените по-горе НПО се обединиха около мнението, че младите дървета носят символиката на съзидателност и грижа към живота.

След засаждането на фиданките, доброволците присъстваха на водосвет, а после участваха в шествие, което проследи пътя на стихията, от която пострадаха и дори загинаха миналата година жители от Аспарухово. Кметът на Варна, Иван Портних, областният управител и кметът на квартал Аспарухово се включиха в шествието и в заключителната част на мероприятието – рибен курбан.

Варненци могат да се обединят в името на благородна кауза – това доказа наводнението през 2014, а година по-късно станахме свидетели, че човешкото в нас е все още живо, защото няма как да забравим нелепата трагедия, която отне живота и имуществото на наши съграждани от Аспарухово.

Ние като вярващи, бихме могли да си пожелаем да реализираме по-често съвета на апостол Павел в Гал. 6:9,10: “ Да не се уморяваме да вършим добро, защото ще дойде времето да пожънем онова, което ни се полага, ако устоим докрай.  И така, отдаде ли ни се удобен случай, нека вършим добро на всички.“

{gallery}Snimki_statii/Akcia-ADRA-Asparuhovo-2015{/gallery}